Břehule říční

Téměř ohrožený druh.

 

latinsky: Riparia riparia

řád: pěvci
čeleď: vlaštovkovití
potrava: hmyz
doba rozmnožování: květen – červenec

běžná velikost: 12 cm, hmotnost 12-19 g

Břehule říční. Je malá hnědá vlaštovka, létající poněkud ploše a bezhlučně. Loví často nad vodou a od jiných vlaštovek ji lehce rozeznáme. Samec i samice jsou na horní straně těla hnědí, na spodní bílí. Charakteristickým znakem je zemitě hnědý příčný proužek na hrdle a mělce vidlicovitě vykrojený ocas. Je 12 centimetrů dlouhá.

Fotky na: google.com

Rozšíření

Mimo severu a jihu téměř celá Severní Amerika, Evropa, mimo nejsevernějších oblastí celá Asie na jih po severní Indii, jihovýchodní Čínu a tichomořské příbřežní ostrovy. Tažný druh zimující v Jižní Americe, v Africe na jih od Sahary a v Indii. V celé Evropě po poklesu stavů ve druhé polovině 20. století hnízdí přes 5,4 milionu párů.
U nás hnízdí na vhodných místech na většině území. I v ČR stavy stále klesají, v letech 2001-2003 u nás hnízdilo 15-30 tisíc párů.

Způsob života

Obývá místa s vysokými hlinitými břehy nebo podobné stěny, například v pískovnách. V těchto stěnách vyhrabávají oba partneři hnízdní nory, které končí hnízdní komůrkou, vystlanou trávou a peřím. Na 4-6 bílých vejcích sedí oba rodiče 16-18 dní. Drobný hmyz chytá za letu.

Rozmnožování

Obývá místa s vysokými hlinitými břehy nebo podobné stěny, například v pískovnách. V těchto stěnách vyhrabávají oba partneři hnízdní nory, které končí hnízdní komůrkou, vystlanou trávou a peřím. Na 4-6 bílých vejcích sedí oba rodiče 16-18 dní. Břehule patří mezi ohrožené druhy ptáků. Po umělé regulaci vodních toků našla náhradní stanoviště v pískovnách a dalších těžebních prostorech. V rámci projektu „Stabilizace populace břehulí v Jihočeském kraji“ organizace Calla upravuje hnízdní stěny břehulí v jihočeských pískovnách ve Lžíně na Táborsku, Záblatí na Třeboňsku a Třebči na Borovansku, ve kterých bylo napočítáno celkem 863 břehulích nor.

Potrava

Hmyz ulovený ve vzduchu. Břehule loví neúnavně nad hladinou jezer, řek a rybníků, často daleko od stěn, v nichž hnízdí. Komáry loví večer i dlouho po západu slunce.

 

Hlas Břehule říční


Ptáci     Bukač velký